De goede briefing wordt zelden waargenomen

‘De goede briefing’. Je weet uit de literatuur dat hij bestaat, maar hij wordt zelden waargenomen.
Nooit hoorde ik een bureau tegen een opdrachtgever zeggen: “Wow, wat een goede briefing zeg, kom over twee weken maar terug, dan ligt het prijswinnende concept voor je klaar.”

Er wordt wel veel gesproken over de goede briefing. Niet over de inhoud, maar over de goedheid. Briefings van anderen zijn eigenlijk altijd ‘niet echt goed’. De goede briefing heeft mythische vormen aangenomen.

Zijn briefings echt zo slecht? Of is het een soort pavlov-effect? Briefing van ander, dus niet goed. Totdat er een fantastisch idee op is gemaakt natuurlijk. Dan hoor je opeens “Ja, maar dit was ook wel een uitzonderlijk scherpe briefing.”

In de kern valt het mogelijk wel mee met die slechtheid van briefings. Ik geloof sowieso dat het goede overwint. Daar vallen briefings ook onder.

Waar gaat het soms mis?

De briefing moet intern bij de opdrachtgever een ronde maken voor goedkeuring; wordt daarmee een intern verkoopdocument. Per goedkeurder worden details toegevoegd en accenten verlegd. Onderzoeksresultaten erbij, slides uit andere presentaties die men herkent, extra passage voor het team Sponsoring, scherpte een beetje afvlakken, niemand kan ergens over vallen…

Zo groeit de heldere briefing van een A4 uit tot een PowerPoint van 124 pagina’s met grote letters, niet leesbare staatjes en allerlei losse teksten, gekopieerd uit de worldwide presentatie.

De goedheid van de briefing draait -net als in het echte leven- om het ‘je verplaatsen in de ander’. Hoe beter de verplaatsing, hoe beter de briefing.

In dit geval: verplaats je als briefingopsteller enkel en alleen in degenen die met de opdracht aan de slag gaan. Vraag jezelf bij elke alinea af: wil ik dit zelf heel graag vertellen, of wil de conceptmaker dit heel graag weten? Is het beiden? Top! Is het enkel het eerste: delete.

Dus. Die berg PowerPoint moet weer terugsamengevat tot de kern: een heldere A4. Helemaal geen slecht idee om dat als bureau en opdrachtgever samen te doen.

De 124 pagina’s PPT erbij als bijlage and Bob’s your uncle.

Elke week deel ik in dit blog een inzicht in bureau-klant relaties. En andersom.
Wil je nog meer inzicht? Check mijn Assortiment hieronder voor workshops, trainingen en hulp op de vloer

Delen mag, maar wel met bronvermelding