Creative review: ben je blij of ben je opgelucht?

Een review is het tussentijdse overlegmoment tijdens het creatieve proces. De diverse voorstellen worden besproken. Welke ideeën zijn goed genoeg om op door te werken? Zijn de concepten top, dan worden ze gepresenteerd, verkocht en geproduceerd. In de communicatie bizz heet dat laatste executie, maar dat klinkt enger dan het is. 

Af en toe komen niet-zo-goede-ideeën door de review. Ze halen zelfs de executie-fase. Soms wil je te graag dat een medium-goed idee, ècht goed is. 

De opdrachtgever betaalt voor een goed idee. Een valide argument om het te willen leveren. 

Ten tweede: een goed idee verandert alles. 
Geen energie in het team? Goed idee; pats alles stroomt weer. Klantrelatie schuurt? Goed idee; we hebben het nergens meer over. Als account verlangde ik soms diep naar de review. Als het goed ging, betekende het wind in m’n zeilen, zonder dat ik zelf hoefde te blazen. 

Soms is er een minder verheffende reden om een goed idee te willen. En wel nu meteen. 
Ik had als account een keer een review waarbij alles op het spel stond. Als het idee niet goed was, konden binnenkort twintig van mijn collega’s hun hypotheek niet meer betalen, zo was mij verzekerd. Een stukje gezonde spanning aan mijn kant dus. 

De review begint. Klik scherm aan. Uitleg van creatie. Tadaa: het idee op het scherm. En ik zag dat het goed was. Het was geweldig! Ik blij. Niet ‘Linkedin-blij’, maar ECHT blij blij. Zo vre-se-lijk blij. Ik kon bijna niet meer van blijdschap. Dat zei ik ook de hele tijd. O, man ik ben ZO BLIJ. Niet normaal!

De artdirector van dienst keek me recht aan en vroeg: ‘Ben je blij, of ben je opgelucht?’ 

Een fascinerende vraag. Hoe meer ik er over nadenk hoe troebeler het antwoord soms wordt. Ik stel ‘m mezelf sindsdien altijd bij het beoordelen van creatief werk. Is er sprake van pure onversneden blijdschap omdat het werk top is? Of opgeluchtheid omdat er überhaupt iets ligt. Wat er ook enigszins mee door kan. Ben ik blij omdat ik opgelucht ben? Of ben ik opgelucht dat ik blij ben? 

Mijn tip is om deze week te oefenen met bovenstaande vraag. Volgende week volgt hier te ontknoping. Ik wens iedereen alvast een hele blije week!

Elke week deel ik in dit blog een inzicht in bureau-klant relaties. En andersom.
Wil je nog meer inzicht? Check mijn Assortiment hieronder voor workshops, trainingen en hulp op de vloer

Delen mag, maar wel met bronvermelding