Een agenda voorkomt dat het misverstand-ei uitkomt

Misverstanden bestaan er in allerlei soorten en maten. Ze kunnen vrolijk zijn, maar ook de basis vormen voor gedoe. Zakelijke varianten kosten vrijwel altijd geld. Hoewel onvermijdelijk, zijn er een hoop misverstanden met een beetje inzet en accuratesse te voorkomen. Vandaag in deze categorie weer een tip.

Vrij onnozele dingen kunnen een verkeerde interpretatie en verwarring veroorzaken. Iets kleins als het ontbreken van een agenda voor een meeting bijvoorbeeld. Floep: het misverstand-ei komt uit. 

De genodigden kijken elkaar een beetje lacherig aan. Leuk. Hoi. Kende ik jou al eigenlijk? Gezellig. Waarom zijn we hier exact? Vanwege zusenmezo? Nee, dat is vorige week al afgetikt. We gaan toch huppeldepup concreet maken? Moet Mark er dan niet bij zijn dan? Raci huh? Ik heb niks voorbereid.<Geroezemoes> Ja, beeldig he, van Filippa K. Uitverkoop. Zonde van mijn tijd dit zeg. 

Doorgaans heeft een meeting zonder agenda ook geen notulen achteraf. Nog meer interpretaties over het waarom, wat, wie en wanneer. De misverstand-legbatterij. 

De agenda opstellen gaat over het nadenken over het grotere geheel. Formuleren van duidelijke verwachtingen en vervolgstappen, wie doet wat, geeft mensen overzicht. Hun specifieke talenten worden hierdoor aangesproken; ze krijgen zin om mee te helpen. 
Zo start doelgerichte progressie. Het is een beetje een stretch, maar toch: onderzoek wijst uit dat het maken van progressie direct bijdraagt aan het geluksgevoel van mensen. Tel uit je winst. 

Sommigen vinden het opstellen van agenda’s en notulen niet passen bij het ‘leadership’ dat ze willen uitstralen. Ik denk dat juist de smart cookies het wel doen. Het valt voor mij in dezelfde categorie als het statusrapport (ja, daar is die weer, mijn lievelingsonderwerp haha). Agenda’s, notulen, etc. zijn de onzichtbare sturen waarmee je de leiding neemt, als je dat wilt. 

Dus. Voorstel van orde van mijn kant: ontbreekt de agenda dan geen meeting. Wel meeting, dan notulen. 

In grote opgewektheid sluit men de vergadering.

Elke week deel ik in dit blog een inzicht in bureau-klant relaties. En andersom.
Wil je nog meer inzicht? Check mijn Assortiment hieronder voor workshops, trainingen en hulp op de vloer

Delen mag, maar wel met bronvermelding