Het begon veelbelovend. Een marketing chef had een droom: een sterk communicatieconcept en een bureau voor een langdurige samenwerking.
Geen vluchtige fling, maar een relatie van minstens tien jaar. Want sterke merken bouw je met consistentie en een team dat voelt als collega’s.
Hij schreef een pitch uit. Omdat zijn bedrijf ook niet gratis werkte, zorgde hij voor een eerlijke vergoeding. De briefing was helder, het proces strak en de doorlooptijd kort. Een voorbeeldige pitch, waar de winnaar én verliezers tevreden op terugkeken.
Andere marketeers zagen dit en dachten: handig! Zo werd pitchen steeds gewoner. Langzaam muteerde de pitch fever tot een virus.
CMO’s ontdekten dat bureaus zonder fatsoenlijke vergoeding ook meededen. Als de briefing gaandeweg groeide, klaagde niemand. Duurde het proces langer? Geen probleem. Werd een jaar na een pitch een nieuwe marketingchef aangesteld? Doen we gewoon weer een pitch!
De nieuwe generatie marketeers groeide op met het idee dat je overal op moet pitchen.
Niet uit kwade opzet, maar omdat het speciale normaal was geworden en het normale speciaal.
Op marketingconferenties, de superspreaders events van deze pandemie, werden bij de borrel tips gedeeld.
Ah joh, ze zeggen wel nee, maar er is er altijd wel eentje die tóch meedoet. Een bureau belde zelfs ‘zonder pitch geef ik 50% korting op de uren’; die zijn nu van zo’n groep volgens mij.
Zo hobbelden we collectief de Pitchpandemie in.
Een pandemie die bureaus financieel uitput, creativiteit wegslurpt en teams in een constante staat van stress houdt. Uren gaan op aan gratis werk, terwijl de echte opdrachten schaarser worden.
Kleine bureaus raken in een immuniteitscrisis door overbesmetting. Anderen laten zich injecteren met kapitaal van partijen die net iets meer van geld dan van creativiteit houden.
De gevolgen?
Minder innovatie, minder creativiteit, minder samenwerking.
Wat ooit een inspirerende zoektocht naar de juiste match was, is verworden tot een uitputtingsslag.
Bedrijven die zeggen waarde te hechten aan sterke communicatie, behandelen creatieve bureaus steeds vaker als een gratis ideeënbron.
Gelukkig hebben we de oplossing zelf in de hand.
Als we creatieve communicatie echt waarderen, moeten we groepsimmuniteit opbouwen. Geen eindeloze stroom pitches meer, maar gezonde samenwerkingen met waardevolle output.
Volgende week weer een inzicht hoe we samen het virus er onder krijgen!
Want het virus is pas klaar met ons, als wij klaar zijn met het virus.