Ja, superleuk allemaal, maar wat is de planning?

Hoe meer ik met het onderdeel ‘De Planning’ bezig ben, hoe geïnspireerder ik raak. Ik knip het onderdeel daarom in verschillende blogs. Vandaag deel 1. 

De planning is iets paradoxaals. Aan de ene kant hangt er een zweem van sufheid om heen. Als je ‘het meisje bent dat de planning doet’ spreekt men vaak meewarig langs je heen, omdat je zogenaamd niet met belangrijke dingen bezig bent. 

De planning is, aan de andere kant, een van de meest gevraagde en dus gewilde items in de creatieve industrie. Hoe vaak eindigt een meeting -ook die waarin iets hemelbestormends is gepresenteerd- niet met de vraag “Ja, maar wat is de planning?” 

De tweede paradox. De planning geeft betrokkenen rust en tegelijkertijd onrust; de vrolijke opwinding dat er echt iets gaat gebeuren. 

Over de rust die de planning brengt.

Als er al wel een idee is, maar nog geen planning, zijn betrokkenen vaak een beetje geïrriteerd onrustig. Vragen over hoe dit en dat en zus en zo en komt dat dan wel goed? Deel de planning en iedereen is instant blij. De planning geeft het gevoel dat het proces onder controle is. Handig dus om ‘m snel te maken. 

Laten we even inzoomen op de vrolijke onrust dat er echt iets gaat gebeuren. 

Iets moet van A naar B. Het leven in een notendop. Hiervoor is een planning nodig. Om die te maken is het nodig te weten: waar exact is B? Prima dat je ‘change aan het driven’ bent, maar waar gaat de rit naar toe? ‘Ja, nee we gaan met z’n allen naar de overkant’, wordt er gezegd tijdens de meeting. Superleuk! Komen we uit bij het veerpontje, die grote graspol of daar, bij die boerderij met het leuke hondenhok? Onduidelijkheid over punt B is een tijdlang prima. Het idee moet groeien, rijpen. 
Er komt een moment dat het noodzakelijk is om de vraag te stellen: waar willen we zijn aan de andere kant van de planning? Het antwoord op die vraag is het verschil tussen babbelen en iets tot stand brengen. 

Volgende week: ‘zonder planning geen vooruitgang’ of ‘het strategische denkwerk dat in een planning zit’. Maar misschien iets heel anders. Die planning is nog niet rond. 

Elke week deel ik in dit blog een inzicht in bureau-klant relaties. En andersom.
Wil je nog meer inzicht? Check mijn Assortiment hieronder voor workshops, trainingen en hulp op de vloer

Delen mag, maar wel met bronvermelding