Jouw mening is onmisbaar. Maar soms even niet

We zijn allemaal meningenmachines. Tennisballen kanonnen waar continue een mening uit plopt. Slechte machines bestaan niet; ze zijn allemaal gelijk. Dit stukje is dus geen rage against the machine. Sterker nog; weinig apparaten intrigeren mij meer…

Allerlei soorten meningen komen er uit de machines. Ongezoute, verfrissende, beargumenteerde; de mogelijkheden zijn eindeloos. Goed of minder goed, afhankelijk van de argumentatie. Het hoeft helemaal niet vervelend te zijn daarover te twisten. ‘Hard op de inhoud, zacht op de machines’ is het devies. 

Het gaat hier sec om de hoeveelheid opinies. Tijdens een creatief proces, of welk maakproces dan ook. De waarde van de meningen laat ik hier buiten beschouwing. Dat is voor een volgende keer.

Hoeveel meningen gehoord moeten worden voor, noem ’s wat; het maken van een reclamevideo! Het kan zelfs ervaren projectmanagers overvallen. Heb je net de relevante machines tevreden snorrend in het gelid, blijken er een aantal ‘gremia niet in scope’. Zodra die geserviced zijn, zit er een andere divisie opgevoerde machines in de mail. 

De projectmanager wordt meningenmanager. Geen eenvoudige taak. Het eventueel negeren van een mening wordt doorgaans opgevat als een afwijzing van de hele machine. Met alle moeilijke gevoelens van dien. 
Het managen van te veel meningen neemt tijd en dus geld in beslag. Aanpassingsronde volgt op aanpassingsronde. Niet per se om het eindresultaat beter te maken, maar om te zorgen dat elke meningenmachine zich gehoord weet. Het trekt energie en plezier uit het project. 

Voor het managen van meningen zijn tips en tricks. Van een heel stringente inrichting van het proces tot het samenbrengen van alle standpunten in een overkoepelend verlangen. 
Het is wellicht efficiënter hier een directe oproep te plaatsen. 

Hallo. Hallo. 

Lieve meningenmachine,  
Jij mag er zijn; je telt mee.  
Zelfs als je knop op ‘uit’ staat. 
Alleen bij respondentenonderzoek of verkiezingen komt een meningoverschot echt van pas. 
Dus graag even wat gas terug. 

Met dank en hartelijke groet,

De projectmanagers van dienst 

Elke week deel ik in dit blog een inzicht in bureau-klant relaties. En andersom.
Wil je nog meer inzicht? Check mijn Assortiment hieronder voor workshops, trainingen en hulp op de vloer

Delen mag, maar wel met bronvermelding