Onnodige oneerlijkheid verstoort succesvolle samenwerking

‘Onnodige oneerlijkheid’ is iets kleins, maar verstoort succesvolle samenwerking op grootste wijze. Het kwetst en veroorzaakt Onnodig K*t-gevoel. Jammer, want het is zinloos.

Is het te voorkomen? Ja, fluitje van een cent!

Verplaats je in de ander en behandel die, zoals je zelf ook behandeld wil worden.

Hieronder wat voorbeelden, met betere opties erbij. Het toepassen van die opties zorgt ervoor dat alles koek en ei is en ook blijft. De Betere Optie veroorzaakt Respect-gevoel. Dat werkt héél lekker in samenwerkingen. 

Even wat voorbeelden uit de kleine zelfstandigen hoek; voor de snelle herkenbaarheid. 

Voorbeeld 1

Opdrachtgever belt Kleine Start-up. Hoera! Kleine Start-up doet alvast schetsmatig voorwerk. Enthousiast. Dan… weken niks. Dan! Een mailtje!  

Hee hoi, wat in het vat zit verzuurt niet, ik kom er snel bij je op terug!

Kleine Start-up opent na een aantal maanden het vat. Er zit niks in, en zelfs dat is verzuurd.

Betere Optie:

Ha Kleine Start-up, Ik mail je meteen even. Er is nieuws. Helaas gaat het project niet door om die en die reden. We houden graag contact!

Voorbeeld 2

Opdrachtgever belt in januari de freelancer voor een optie van mei t/m oktober. Leuk! Freelancer checkt regelmatig of het nog doorgaat. Opdrachtgever belt eind april terug (…)

Ja, hallo, Managing Director hier. Sinds februari hebben we iemand zitten, die pakt de zomerwerkzaamheden ook op. Dus. Ben je deze zomer lekker vrij! Tuut tuut tuut.

Betere Optie:

Managing Director belt in februari.

De optie voor de zomer vervalt; we kunnen het intern oplossen. Hopelijk krijgt je een andere klus voor de zomer. Graag tot een volgende keer!

Voorbeeld 3

Managing Director belt een Freelancer.

We gaan de pitch waarschijnlijk winnen. Heel complex, korte deadlines, er mag absoluut niks fout gaan. Jij bent de enige die dit kan! Ben je beschikbaar? Top!!

Tring Tring: gewonnen! Morgen is er overleg, daarna bel ik! Leuk hoor, dat je maandag hier weer werkt!

Volgende dag. Tring tring: er is gekozen voor een medium zware collega en zoeken daar nu een junior meisje bij. Hoezo hoezo?

Betere Optie:

Ha, met Managing Director, ik wil enkel even je beschikbaarheid checken voor een eventueel project. Ik check ook andere opties, dus reken nergens op….

 

Bestaat er ook zoiets als Onnodige Eerlijkheid?

Nou, stel Managing Director zegt:

Hi met Managing Director, ja, ik heb die functietitel, maar ik kan niet zo veel, dus heb hier verder niks in de melk te brokkelen… Neem dit telefoontje daarom vooral niet serieus… etc

Dat is een vorm van Onnodige Eerlijkheid. Gelukkig vraagt een succesvolle samenwerking dat niet van ons. Standaard Eerlijkheid is meer dan genoeg.

Elke week deel ik in dit blog een inzicht in bureau-klant relaties. En andersom.
Wil je nog meer inzicht? Check mijn Assortiment hieronder voor workshops, trainingen en hulp op de vloer

Delen mag, maar wel met bronvermelding