Ontwapenend is de beste verdediging

Vandaag een stukje over moeilijke discussies. In een klant-bureau relatie worden financiële gesprekken vaak als vervelend en moeilijk ervaren.

Het bureau stelt een begroting op; voelt bij het uitrekenen al dat de klant het als ‘duur’ zal ervaren. De een vindt dit de ander dat. Beide kanten beginnen zich langzaam in te graven in het eigen gelijk. Zo koekeloer je naar elkaar, vanuit de eigen loopgraaf.

Zinnen als ‘daar gaaaaan we weer’ en ‘ze proberen het gewoon’ komen in me op terwijl ik dit schrijf. De energie loopt weg…

Tijdens trainingen is het altijd frappant hoe goed bureaumensen in een rollenspel weten wat de klant gaat terugzeggen. Bureaus zelf blijken ook buitengewoon voorspelbaar. Hilariteit alom.

In het echt valt er meestal minder te lachen. Hoe dat te veranderen?

Om te beginnen met ‘ze proberen het gewoon’.

Een andere manier om daarnaar te kijken is: wat tof dat ze het proberen!
Punt één: er is een ‘ze’, namelijk een klant. Dat is al hartstikke fijn.
Als er niks geprobeerd werd, was er ook geen bal aan.
Het leukste is dat ‘het proberen’ feitelijk een uitnodiging is om deze specifieke situatie op de beste mogelijke manier aan te pakken. Hoera! Een challenge!

Zelf vertoon ik sterk loopgraafvermijdend gedrag. Doemt een loopgraaf op? Ik tijger snel naar de overkant en spring bij de ander in de kuil. Onvoorspelbaarheid werkt daarbij goed. In dit geval niet bewapenen, maar ontwapenen. Van daaruit verder. Het werkt beter voor de langere termijn.

Stel je hebt een begroting van 150K. Zo, dat is wel duur zeg, daar schrik ik wel van.

Nou, inderdaad. Het is echt veel geld. Ik zat net op Funda en je kan er ook een heel vrijstaand huis van kopen in Rheezerveen! Zullen we samen de posten doorlopen, dan kan ik je uitleggen welke keuzes we hebben gemaakt….


Jeetje, wat ontzettend veel mensen en functies, is dat nou allemaal nodig?

Ik begrijp je reactie helemaal! Toen ik het plan van aanpak schreef dacht ik: zelfs op mijn huwelijk komen waarschijnlijk niet zoveel mensen!

Laten we er samen doorheen gaan dan kan ik je uitleggen hoe we er over hebben gedacht…we hebben ook een paar alternatieve opties uitgerekend….

Ontwapening vermindert spanning en bevordert tegelijkertijd het vertrouwen en de dialoog. Dat draagt allemaal bij aan een langdurige relatie.

What’s not to like?!

Elke week deel ik in dit blog een inzicht in bureau-klant relaties. En andersom.
Wil je nog meer inzicht? Check mijn Assortiment hieronder voor workshops, trainingen en hulp op de vloer

Delen mag, maar wel met bronvermelding