Wij hebben de wijsheid niet in pacht….

Een samenwerking is gebaseerd op een vraag van de ene partij, die wordt beantwoord door de andere. Malle situaties ontstaan wanneer het antwoord ongevraagd groter of kleiner is dan de vraag.

Een groter antwoord ziet er zo uit:

Ja zegt de aannemer, u had om een uitbouw van de keuken gevraagd. Wij hebben daar intern over nagedacht. Met knappe koppen.

U heeft natuurlijk eigenlijk een buitenzwembad met poolbar nodig!

Dus. Dit is het ontwerp. We zijn nu wel door het budget heen, maar wij gunnen u dit. Doen we niet moeilijk over.

Even met het gezin overleggen?! De graafmachines staan al in optie. Maandag starten, anders komen er annuleringskosten. Dit zijn heueueuele speciale graafmachines. Ja, zeker, dit is een woonerfje, maar het is tijd om groots en out of the box te denken.

Ik sprak toevallig uw echtgenoot op de golfbaan en die sprak mij niet tegen…

Aannemers doen dit niet vaak zo, bureaus wel. Het is een wonderlijke vorm van zelfoverschatting. Niet eens slecht bedoeld.
Misschien heeft de aannemer gewoon meer zin om een zwembad te bouwen. Om in te zenden naar het zwembadfestival?

Het kan ook slimmer.

Een succesvol bureau presenteert tijdens de pitch de beste strategieën en de mooiste concepten voor de gevraagde uitbouw van de keuken. Neemt als inspiratie ook suggesties mee voor een zwembad met poolbar. De indrukwekkende presentatie wordt afgesloten met de zin: maar ja, het is aan jullie wat het beste is om te doen. Wij weten alles van onze business, jullie hebben alle know how van jullie business. Wat dat betreft hebben wij de wijsheid natuurlijk niet in pacht…

Hierop ontspant de klant en checkt mentaal in. Om de aankomende jaren niet meer weg te gaan. Ik sluit niet uit dat ze het zwembad ook kopen.

Zo’n laatste zin brengt tot uitdrukking: wij zijn goed in ons vak en respecteren dat jullie goed zijn in dat van jullie. Laten we onze krachten bundelen en samen een mooie tijd hebben.

De wijsheid niet in pacht hebben, is goed voor de samenwerking. 

Zelfs als je ‘m wel in pacht hebt, is het relatie-technisch handig ‘m niet te hoog op te spelen…

 

Elke week deel ik in dit blog een inzicht in bureau-klant relaties. En andersom.
Wil je nog meer inzicht? Check mijn Assortiment hieronder voor workshops, trainingen en hulp op de vloer

Delen mag, maar wel met bronvermelding